Kuru Buz'un Işıkla Kullanımı
Işık gözle görünemez. Ancak bir cisme çarptığında oradan yansımasını görebiliriz. Işığın görünmesini sağlamak ve efekt yapmak amacıyla sis ve sise benzeyen kuru buz üretilmiştir.
Kuru Buz kimyasal bir madde olup küçük kalıplar halinde satılır. Sıcağa karşı dayanıklı kaplarda derin dondurucuda saklanır. Negatif derecede kimyasal reaksiyon olmaz. Kuru Buzu kutusundan çıkarırken elimizi dokunamayız. Çünkü elimizin ısısından çok düşük olduğu için aynı sıcakta olduğu gibi elimiz yanar. Bu nedenle Kuru Buz gerekirse eldiven veya maşa ile tutulmalıdır.
Kuru Buz kalıplarını oda ısısına çıkardığımız zaman veya sıcak su içine attığımızda kimyasal reaksiyon başlar ve ısının etkisiyle kimyasal madde yanar. Bu kimyasal bir yanma veya tepkimedir. Bu sırada ısı ile temas eden yüzeyinden çevreye duman yayılır.
Fakat bu duman havadan daha ağır olduğu için zemine doğru yayılır ve yükselmez. İşte sis ile kuru buzun farkı budur. Sis havadan hafif olduğu için ısınan gaz yukarı doğru hareket eder. Kuru buz ise zemine yayılır.
Kuru Buzun bu özelliğinden yararlanarak çeşitli efektler yapılmaktadır. Disko, parti salonları, dans pisti, orkestra platformu veya evlerde yapılan kutlamalarda efekt amaçlı kullanılmaktadır.
Film çekimlerinde de sıkça kullanılan Kuru Buz yangın sahnelerinde dumanı abartmak için, bir kişinin bulutların üzerinde dolaştığını görüntülemek için, bilim kurgu çalışmalarında, sabun köpüğünün abartılmasında, komedi çekimlerinde örneğin bir kişinin cebinin veya elbisesinin yanması gibi hallerde kullanır.
Kuru Buzdan yayılan duman sis makinesinden yayılan sisten daha yoğundur. Bu nedenle ışık efektlerinde kullanılır. Renkli ışık ile duman renklendirilebilir. Çok fotografik görüntüler ortaya çıkar.
Bilgi Formu
Merak ettikleriniz hakkında bize soru sora bilirsiniz